Caretta

Caretta caretta

Caretta caretta

Caretta caretta

Caretta caretta olarak bilinen bu sevimli deniz kaplumbağaları, her yıl okyanusları aşarak Akdeniz’den Dalyan’da bulunan İztuzu Plajı’na yumurta bırakmaya ve tükenmekte olan nesillerini devam ettirmek çabasıyla kilometreleri aşarak gelmektedirler. Sadece temiz sularda yaşayan ve temiz sahillere yumurta bırakan bu sevimli deniz kaplumbağaları İztuzu Plajı’nın temizliğinin ve doğallığınında bir kanıtıdır. Bir söylenişe göre Carettalar içgüdüsel olarak doğdukları kumsalara yumurta bırakırlarmış. Dünya üzerinde giderek azalan ve doğallığını kaybeden sahiller nedeniyle bu sevimli deniz kaplumbağalarının nesilleri acilen korunması gereken canlılar arasına girmişlerdir.

Carettaların Yuvası İztuzu: Ülkemizin doğal kalmış plajlarından olan İztuzu Plajı’na her yıl yüzlerce yetişkin Caretta gelip yumurta bırakmaktadırlar. Dalyanlılar tarafından yıllardır koruma altında olan İztuzu Plajı Dünya’da doğal kalmış sayılı plajlardan birisidir. Carettaların en büyük özelliklerden birisi de sadece temiz ve doğal kalmış plajlara yumurta bırakmalarıdır. Carettaların bu özellikleri de İztuzu Plajı’nın temiz ve doğal olmasının kanıtıdır

Caretta Carettlar; Dünya’da nadir görünen canlılardan biridir. Denizlerde yaşayan bu sevimli canlılar, ortalama bir metre boylarındadır ve bazı yetişkin carettaların bir buçuk metre büyüklüğüne de ulaşabildikleri bilinmektedir. Ayrıca Carettalar ortalama 70-90 kilogram ağırlığındadırlar. Bu sevimli kaplumbağaların yaşamları ortalama 70-80 yıldır ancak bazı carettaların yüz yıl yani bir asır da yaşadığı bilinmektedir.
Dünya’yı dolaşıyorlar; denizlerin nadir canlılarından Carettalar okyanusları, denizleri aşıp bütün Dünya’yı dolaşmaktadırlar. Öyle ki Dalyan’da araştırma yapan OTTÜ ekibinin etiketlediği Dalyan’da İztuzu Plajı’na yumurtladıktan sonra açık sulara geri dönen kaplumbağa Meksika sularında balıkçıların ağına takılarak hayatını kaybettiği belirlenmiştir.
Yumurtaları pinpon topu büyüklüğünde; Dişi bir caretta caretta ortalama 100 yumurta yumurtlamaktadır ve ortalama 2-3 yılda bir defa yumurtalamaktadırlar. Dişi caretta caretta yumurtlamadan önce birçok yuva kazıp içlerinden birini seçmektedir. Bunun nedeninin yuvasını gizlemek veya kazdığı yerin yumurtlamak için uygun koşullarda olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yaptığı tahmin edilmektedir. Yumurtlama süresi saatlerce sürebilmekte ve yumurta boyları benzetmek gerekirse pinpon topu kadardır.

Yavru caretta carettalar; Bu sevimli yavrular 55-60 günlük bir kuluçka dönemi geçirirler. İztuzu’nda bu zaman Mayıs ile Temmuz ayları arasındadır. Yumurtadan çıkmaya Temmuz ayından başlarlar ve 28.5 derece sıcaklıkta erkek, 32 derecede ise dişi yavrular çıkmaya başlar ve yumurtadan çıkma Eylüle kadar devam eder.
Doğal Düşmanları çok; Yeni çıkan caretta carettaların bir çok doğal düşmanları var. Bu düşmanların başında tilkiler var. Tilkiler yavruların yumurta döneminden itibaren düşmanlarıdır. Koklayarak yumurtaları bulup kazıp yemektedir. Sahilden denize ulaşana kadar başlıca yengeçler olmak üzere şahin vb. kuş türleri de düşmanlar arasındadır. Denize ulaştıktan sonrada tehlikede olan yavrular burada da olgunluğa ulaşana kadar balık yemi olmaktadırlar. Bunların yanı sıra yavrular yumurtadan çıkınca içgüdüsel olarak denizin parlamasına ilerlemektedirler ancak etrafta olağan dışı bir parlaklık yavruları yanıltıp hayatlarının sonunu hazırlayabilir. Maalesef bu yavruların çok azı olgunluğa ulaşabilmektedir.
Menüde caretta caretta; Nesillerinin tükenmesinde ki en büyük etkenin bazı ülkelerin lüks yemek listesinde yer almasıdır. Lüks yemek olarak bilinen bu ülkelerde ki aşırı avlanma bu kaplumbağa neslini büyük tehlikeye sokmaktadır. Ayrıca balıkçı ağlarına takılarak da hayatlarını kaybetmektedirler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>